Shell heeft omstreden vergunningen voor boringen in het Canadese deel van de Noordpool afgestaan. Daardoor kan van het betreffende gebied een beschermd natuurreservaat worden gemaakt.

Shell besloot eerder al af te zien van verdere boringen in de poolwateren ten noorden van Alaska, omdat ze te weinig opleverden en te duur waren. Dit kostte het bedrijf miljarden euro’s aan afschrijvingen. De plannen van Shell om olie en gas te zoeken rond de Noordpool stuitten jarenlang op veel verzet van milieugroeperingen.

Het besluit om de pool te verlaten werd mede ingegeven door de enorme daling van de olieprijs. Net als andere oliegiganten zet Shell het mes in zijn investeringen, in een poging zijn winstgevendheid op te krikken.

Shell in Alaska

Shell legde in 2008 ruim 2 miljard dollar op tafel voor 275 concessies om naar olie en gas te boren in de Chukchi-zee in Alaska.

De plannen waren onderdeel van een bredere strategie van de energiereus om het arctische gebied in de Amerikaanse staat te ontginnen. Het gebied heeft voor oliemaatschappijen veel potentieel en herbergt mogelijk zo’n 4,3 miljard vaten aan winbare olie.

Vorig jaar augustus kreeg Shell groen licht om tot een diepte van 2,5 kilometer te boren in Alaska. Hiermee had het concern de kans om daadwerkelijk vast te stellen of en hoeveel olie er zit in aardlagen onder de Chuckchi-zee.

Alaska-project gestaakt

Dat viel zwaar tegen. Bij een proefboring in september 2015 kwam Shell dusdanig weinig olie en gas tegen dat het bedrijf besloot zich terug te trekken uit de wateren rond Alaska.

De hoge kosten waren bij de huidige lage olieprijzen niet terug te winnen. Ook de strenge regelgeving en moeilijk weersomstandigheden waren voor Shell redenen om het Alaska-project te staken. Als gevolg daarvan nam de Brits-Nederlandse energiereus een buitengewone last van 2,6 miljard dollar.

In mei bevestigde Shell dat het 274 van de 275 concessies voor de Chukchi-zee verkoopt. Eentje houdt het bedrijf in bezit: op de locatie waar de proefboring is gedaan. “Die houden we, omdat we denken dat de gegevens die we hebben verzameld tijdens de exploratie daar waardevol zijn”, aldus een woordvoerder tegenover persbureau AP.

Inuit

Juist over die laatste concessie  luidde een Inuit uit Alaska zijn zorgen tijdens de aandeelhoudersvergadering van 24 mei in het Circustheater in Scheveningen. “Het is een angstige gedachte dat mijn hele cultuur vernietigd kan worden door een olieramp. Dat wil ik in mijn leven niet meemaken”, zei de Inuit volgens het Financieele Dagblad.

Topman Ben van Beurden stelde hem toen gerust: ook de laatste lease in Alaska ging Shell verkopen.

Bron: ANP/Z24

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl